Frequently asked questions - Zonnepanelen

Q. HOEVEEL STROOM KAN IK PRODUCEREN OP MIJN DAK?

Een standaard paneel is 1m x 1,67m en heeft een vermogen van 330 Wattpiek (Wp). Als u de afmetingen van uw dak kent kan u dus uitrekenen hoeveel vermogen er op uw hellend dak kan geïnstalleerd worden. Voor elke 1000 Wp aan paneelvermogen mag u onder ideale omstandigheden rekenen op een opbrengst van ca. 900kWh per jaar. Met hoogrendementspanelen zal u per m² meer stroom kunnen produceren maar de investering zal uiteraard ook hoger liggen. Contacteer ons gerust indien u een exacte berekening wil van de mogelijkheden van uw dak.

Q. IS ER EEN BELASTING OP ZONNEPANELEN?

Voor alle installaties geplaatst vanaf 01/01/2021 is er geen belasting (prosumententarief) meer.

Q. MOET IK EEN BOUWVERGUNNING AANVRAGEN VOOR MIJN ZONNEPANELEN?

Gewoonlijk heeft u geen bouwvergunning nodig om zonnepanelen op uw dak te plaatsen. Tenzij u in een verkaveling woont waar er specifieke voorwaarden gelden. Woont u in het historisch centrum van een grote stad, dan kunnen ook daar specifieke voorwaarden gelden. Indien u twijfelt vraagt u dit best even na bij de dienst stedenbouw van uw gemeente.

Q. MOET IK MIJN ZONNEPANELEN REINIGEN?

Uw zonnepanelen zullen ook blijven werken zonder ze te reinigen. Maar verschillende studies tonen aan dat bij het niet reinigen van de panelen uw rendement daalt met ca. 4% per jaar. Indien u de panelen zelf wil reinigen gebruik dan zo zuiver mogelijk water (geen detergenten!) en gebruik geen hoge druk reiniger. Wil je de panelen graag door ons laten reinigen, laat het ons weten.

Q. MOET IK MIJN ZONNEPANELEN LATEN VERZEKEREN?

Dat hangt af van uw verzekeringsmaatschappij. Neem zeker eens contact met uw verzekeringsagent om te laten weten dat u zonnepanelen heeft.

Q. ZIJN ZONNEPANELEN BESTAND TEGEN HAGEL?

Zonnepanelen zijn uitgerust met gehard glas. De meeste fabrikanten van zonnepanelen geven aan dat de panelen bestand zijn tegen hagelstenen met een diameter van ca. 2cm. In extreme gevallen kan een zonnepaneel beschadigd worden door hagel. Uw brandverzekering komt in dit geval tussen.

Q. BLIJVEN MIJN ZONNEPANELEN WERKEN ALS DE STROOM IN DE STRAAT UITVALT?

Neen. Van zodra de stroom in de straat wegvalt zal uw omvormer meteen afgeschakeld worden. Optioneel kunnen we een systeem voorzien met generator of batterijen om in geval van nood uw panelen toch te laten draaien. Contacteer ons voor meer info hierover.


Q. ZIJN ER PREMIES OP ZONNEPANELEN TE VERKRIJGEN?

Vanaf 01/01/2021 komt u in aanmerking voor de nieuwe premies op zonnepanelen tot maximaal 1500,- euro, mits geplaatst door een erkend installateur. Voor meer informatie en de voorwaarden verwijzen wij u naar www.energiesparen.be/zonnepanelen/premie